Paleo dieta

Plán stravy paleo, vychází z myšlenky, že bychom měli jíst potraviny, které co nejvíce simuluje stravovací návyky našich pravěkých předků. Naši předci se vyvíjeli jako lovci-sběrači dlouho před vznikem moderního zemědělství. Tento stravovací plán se snaží napodobit stravu, která byla běžná před 2,5 miliony až 10 000 lety a zároveň vylučuje potraviny, které se staly populární až po rozvoji zemědělství.

O čem je paleo dieta

Podporovatelé paleo stravy jsou přesvědčeni, že by bylo zdraví prospěšnější, kdyby lidé upřednostňovali tradiční potraviny lidské stravy, jako je maso, ovoce a rostliny. Zároveň omezují konzumaci potravin, které se staly známými až po zavedení zemědělství přibližně před 10 000 lety. To zahrnuje snížení příjmu obilovin, zpracovaných potravin, luštěnin a podobných potravin. Tato myšlenka vychází z přesvědčení, že od doby vzniku zemědělství byl člověkovi málo času na evoluci základních metabolických procesů, a proto je vhodnější jíst jako pravěcí lidé. Je velmi obtížné získat přesnou představu o tom, co lidé na celém světě konzumovali každý den v pravěkých dobách, dříve než byla vytvořena písemná historie. Avšak na základě našich znalostí o technologickém vývoji a archeologických nálezech můžeme předpokládat, že strava pravěkých lidí zahrnovala mnoho potravin z přírody, které byly minimálně zpracovány.

  • Maso (hovězí, vepřové, drůbeží, jehněčí)
  • Ryby a mořské plody (losos, pstruh, okoun, štika, makrela, treska, mušle, chobotnice, krevety)
  • Vajíčka
  • Zelenina (květák, brokolice, salát, mrkev, paprika, okurka, ředkvička, dýně, olivy)
  • Houby
  • Ovoce (jablka, hrušky, banány, jahody, borůvky, maliny, meruňky, citrusy, melouny)
  • Ořechy a semena (mandle, kešu, lískové ořechy, makadamiové ořechy, vlašské ořechy)
  • Zdravé tuky (olivový olej, kokosový olej a máslo/ghee)

Potraviny, kterým byste se měli vyvarovat v rámci paleo stravy, jsou všechny potraviny, které se staly dostupné lidem až v nedávných dobách (z pohledu historie lidstva).

  • Obiloviny (pšenice, oves, ječmen a výrobky z nich jako jsou těstoviny a chléb)
  • Brambory, kukuřice a rýže
  • Luštěniny (fazole, hrášek a arašídy)
  • Mléčné výrobky
  • Potraviny s vysokým obsahem soli
  • Pivo, které je vyrobeno z pšenice, ječmene a chmele (vše na seznamu nepovolených potravin v plánu stravy paleo)
  • Cukr a výrobky z cukru
  • Sladké nápoje a umělá sladidla
  • Sójové boby a produkty ze sóji

Plán stravy paleo má několik výhod, které získávají uznání od odborníků na zdraví. Patří sem snížení konzumace silně zpracovaných potravin a konzumace potravin s bohatým obsahem vlákniny, draslíku a antioxidantů. Tyto prospěšné látky lze nalézt v potravinách, jako jsou zelenina, ovoce a ryby. Studie ukázaly, že paleo strava může být prospěšná pro osoby trpící diabetem 2. typu a také pro ty, kteří chtějí předcházet vzniku tohoto typu onemocnění. Další výzkum naznačuje, že paleo strava vede ke zlepšení hladin cukru v krvi a rizikových faktorů stejně jako plány stravy pro diabetiky.

Výhodou paleo stravování je, že se díky němu budete cítit sytě i při konzumaci menšího množství jídla a tato sytost trvá déle, což umožňuje lépe zvládat napřík

Nevýhody paleo stravy spočívají v tom, že někteří odborníci na výživu a zdraví nedoporučují úplné vyloučení celých skupin potravin z vaší stravy a tvrdí, že obecné vyloučení mléčných výrobků v rámci paleo stravy by zvyšuje riziko nedostatku vápníku a vitamínu D. Odborníci na výživu se také domnívají, že celozrnné obiloviny jsou pro tělo a mozek důležitým zdrojem energie. Pokud se tedy rozhodnete pro tento druh stravování, je vhodné doplnit jídelníček o vitamíny a minerály, které se obvykle získávají z obilovin, mléčných výrobků a luštěnin.

Každá striktně dodržovaná diety může být pro tělo náročná, a proto by ji neměli využívat lidi s onemocněními srdce, ledvin, jater nebo slinivky, případně pouze pod lékařským dohledem.

Nejlepší čas začít je hned!

Začni hubnout